Dismode – solo – JCAdeKok

Tentoonstelling “Dismode” ,  Den Haag Februari Maart 2011,   JCAdeKok


 

 

 

 

 

 

2011 februari, maartTitel: Dismode

 

In deze tentoonstelling toonde ik werk waarbij een beeldbron diverse verschijningsvormen voortbrengt en daarmee diverse betekenissen. De beeldbron is wel van belang, maar tegelijk ook ondergeschikt: het gaat om de afgeleiden. Zoals de verschillende aggregatietoestanden van een stof of, in de taal, vervoeging of  verbuiging van een woord de verhoudingen ervan met de omringende wereld veranderen, waardoor ook de oorspronkelijke betekenis verandert. Het object, de beeldbron verandert van betekenis per keer door de wijze waarop het wordt weergegeven.

In welke zin bestaat er nog een relatie van zo’n afgeleide vorm tot het oorspronkelijke bron-beeld-materiaal, en wanneer verzelfstandigt het afgeleide beeld en gaat het een aparte betekenis vormen.  Kwikbolletjes. Of in termen uit de semiologie: wanneer de betekenaar los raakt van de betekende en een nieuwe betekenis gaat vormen, is dan b.v. enige relatie tussen oorspronkelijk betekende en de nieuwe betekenis nog relevant? Of berooft zo’n relatie het uiteindelijk beeld van vitaliteit, doordat zij het in een ondergeschikte positie dwingt ten opzichte van een materieel object.

De tentoonstellingsruimtes van JCAdeKok waren geknipt voor dit werk door diversiteit in ruimte en lichttoetreding. De gaaf afgewerkte binnenruimte die weer een andere binnen-binnenruimte omvat; de binnenplaatsruimte een stedelijk-omsloten tuin; de kelder traploos, verticaal, open en tegelijk gesloten naast de horizontale daglichttransparantievan de overige ruimtes.  Ik probeerde mij bij het inrichten expliciet te orienteren op kenmerken van die ruimtes. Zo ontstond een reeks van vijf panelen ‘Caracalla’ die deels binnen, deels op de buitenwand te zien was, en ook ontstonden twee werken in situ: voor kelder en binnenplaats.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *